Pankamama

Lényeg, hogy egészségesek és boldogok legyetek gyerekek!

2019. jan 08.

Hogyan éljük túl a téli depressziót?

írta: pankamamakonyhaja
Hogyan éljük túl a téli depressziót?

praktikáim

Hogyan éljük túl a téli depressziót?

pexels-photo-891252.jpeg

Vége a karácsonyi bejgli mámornak, a felfokozott érzelmeknek, vissza kellett ülni a munkaasztal mögé, és fel kell venni a ritmust. Nagy a nyomás, dolgozni kéne, amúgy sincs jó kedved, mert legszívesebben aludnál egész nap, vagy sorozatmaratont nyomnál otthon a takaró alatt a kedvenc szétnyűtt pizsama nadrágodban, kócosan. De nem… nem lehet, mert.. menni kell a dolgodra.

Hisztigomb benyomódik. Közben meg is fázol, mert annyira nincs kedved semmihez, hogy az immunrendszered is a padlóra küldted a negatív gondolataiddal, teljesen káoszban van a lelked. De nem adod fel, mert... menni kell a dolgodra.. Az ember mire belendül, felöltözik, kimegy a hidegbe, kiolvad a melóhelyen, megissza a teát, kávét, és próbál elkezdeni pörögni, neadjisten felvette a szálat és minden rendszerbe került, addigra kb. du 3 óra... és megy le a nap. Kómafaktor bekapcs, és a test készül a vackolásra. DE nem, nem lehet, mert ...menni kell a dolgodra.

 

A hagyományos kínai orvoslás szerint a tél a befelé fordulás, gondolkodás ideje, a szellemi és lelki energiáink rendbetételének az ideje. Ebben az időszakban a test nem aktív. Ne várjuk el tőle. Ugyan úgy, ahogy a természet is pihen, nekünk is ez a dolgunk.

Tegyünk rendet a gondolatainkban, adjunk hálát a jó dolgokért az életünkben, ne most kezdjünk el fogyókúrázni, és heti 3 nap intenzíven sportolni. Majd tavasszal! Mert ki fogunk fáradni. A fogyókúrával pedig azt érjük el, hogy a szervezet, ami egyébként is téli álmot alszik, még be is stresszel, hogy abban az időszakban, amikor a hideg ellen is védenie kell minket, még el is vesszük azt, amiből energiát nyer. Nem jófejség. Ha fogyni akarunk, első lépésben vizsgáljuk meg miket ettünk mostanában.

Cukorban úszik minden ételünk, csak péksüteményen élünk, nem iszunk vizet, mert hideg van, és nem kívánjuk a folyadékot?... na igen. minden ember erre a szintre tud jutni, ha nem tudatos, mert ilyenkor minden kicsit nehezebb, borúsabb. Nem szeretünk ilyenkor megvonni magunktól semmit, ami legalább finom.

 

pexels-photo-688660.jpeg

Akkor mégis mit lehet ilyenkor csinálni, hogy ne legyünk ennyire padlón?

  • Reggel készíts egy bögre meleg teát, sok gyömbérrel. Idd meg!
  • Készíts egy nagy thermosznyit is ebből, és vidd el magaddal! A buszmegállóban amikor már szétfagytál - igyál belőle, amíg meg nem melegszel. Ezzel elkerülheted a megfázást, és hogy az energiád kifújja a szél, és kiszívja a hideg.
  • Szedj vitaminokat! Sajnos most nincs idényzöldség, gyümölcs, ilyenkor az energetikájuk sem igazi a növényeknek. Erre van megoldás, azt majd egy következő bejegyzésben kifejtem. 1. D-vitamin: Napfény hiányunk van télen, és máshogy nagyon nehezen jut be elegendő a szervezetünkbe. 2. B-vitamin család: segít az idegeidnek, az anyagcserédnek, a fejfájós időszakokban, hangulat optimalizáló- segíti az ingerületátvivő anyagok szintézisét pl. a szerotonin (boldogsághormon) 3. C-vitamin: Immunrendszer egyik legjobb barátja, de nagyjából mindenre kell, és jó. De tényleg. Az anyagcserétől, a boldogságig. Plusz hamarabb lesz szebb a bőröd, ha kicsit pattanásosabb ez az időszak, mert a szövetek anyagcseréje javul, hamarabb gyógyulnak a sebek.
  • A mozgás fontos, attól még, hogy semmi kedved, a testednek szüksége van rá!  Egész évben, de mindig máshogy. Télen és nyáron nem feltétlenül az azonos sport tesz jót neked…. De mindegyik évszakban jót tesz: A gyaloglás! Ez a legegyszerűbb... Tempósan. A legjobb, ha minden nap sétálunk egy hatalmasat, 1-1,5 órát. Igen, Akár a munkahelyre is. Sokkal energikusabbak leszünk, és megvan a napi testkarbantartás nagyrésze. De nem a végkimerülésig, a hatalmas kardio edzésekre ne most kezd rászoktatni magad. Mozgásnak válasszunk olyat, ami kímél, mégis átmozgat. Pl. jóga, pilates, súlyzós edzések.
  • Járj el masszőrhöz! Kényeztesd magad! A masszázs során nem csak a testednek, de a lelkednek is segítesz! A testednek azzal, hogy akár egy talpmasszázzsal is, stimulálódik van az egész tested, felpezsdül a keringésed, a szerveid vérellátása fokozódik, ezzel együtt a közérzeted is javul! A másik része, hogy az érintéssel, amit egy olyan masszőrtől kapsz, akivel megvan a harmónia, és szeretsz hozzá járni, jó energiát kapsz. És tudományosan bizonyított tény, hogy az embernek szüksége van érintésekre. Ölelésre. Úgyhogy a masszázson túl azzal is segíthettek magatokon és másokon is, ha a családdal, a barátokkal is megölelgetitek egymást!  

pexels-photo-842548.jpeg

  • Fényterápiázz! Gyújts gyertyát, sólámpázz! A narancs és a piros fények most a hangulatodra is jó hatással lesznek. Ha nincs időd elmenni infraszaunázni, vegyél egy infralámpát. 4-5 ezer forintért már lehet kapni, és nagyon sok mindenre jó. Ha úgy érzed amúgy is átfagyott az arcod, esetleg már konkrétan van valami légúti problémád, ülj elé, csukd be a szemed és relaxálj. 5-10 perc után energikusabb leszel, és nem fogsz fázni. Aztán viszont fél órát tartsd melegen a fejed, sapkát is felhúzhatsz, mert, ha hidegbe mész ezután, pont az ellenkezője fog történni, mint szeretnéd. (Ha magas vérnyomásod van, óvatosan ezzel a technikával, orvossal beszélj előtte! Lázas állapotban pedig tilos!)
  • Aludj eleget! Télen több alvásra van szükségünk! Ne hajtsd túl magad, mert most még érzékenyebb az immunrendszered.
  • Ne nézegesd magad a tükörben! Igen. Híztál egy kicsit! Télen előfordul! A szervezeted így próbál védeni a hideg ellen, energiát raktároz, mert ez a dolga! Legyél megértő vele és köszönd meg neki, hogy kitart melletted, hiába bánsz vele sokszor indokolatlanul rosszul! Ez a plusz 1-2 kiló, ha nem eszel össze-vissza és próbálsz mozogni is, tavasszal szépen, ahogy jött, el is fog menni.

49339609_2188557084733258_503734006655746048_n_1.jpg

  • Menj ki a szabadba! A friss levegő is fontos, amikor időd van, menj ki a természetbe! Hógolyózás, szánkózás, síelés, utána egy jó forró teázás, és jöhetnek az édes álmok!

 

Szép telet, élvezzétek ezt az évszakot is! Mert ugyan olyan fontos időszak ez az életedben a szervezetednek, és a lelkednek is, mint a nyár!

(kép forrás: https://www.pexels.com + én :D )

Szép napot! 

Pankamama

pankamama_01_ok.jpg
Szólj hozzá

süti beállítások módosítása